blog

Zakaj ima cashback marketing v digitalni dobi vse večji smisel?

Prodaja

Ta zapis boste brali 4 min

V lanskem letu je do vas zagotovo prišla novica, da se je del velikih letalskih družb odločil ukiniti priljubljen program frequent flyer z nagradnimi brezplačnimi poleti za potnike, ki so določeno število milj preživeli v zraku, in s tem pričakovano poskrbel za slabo voljo zveste javnosti. A model frequent flyer ni ugasnil zato, ker ne bi deloval.

Letalske družbe so ga žrtvovale le zato, da bi lahko zvestim uporabnikom ponudile boljšo izkušnjo.
Kar je po svoje razumljivo. Koncept frequent flyerja je star skoraj toliko kot letalske družbe same. Skozi leta prakticiranja pa je bolj kot ne opozarjal na slabosti zasnove, ki v resnici niso koristile nikomur. Ne potnikom, ki so z lovom za miljami požirali nepotrebna prestopanja in podaljševali lete — 60 % rednih uporabnikov letalskih storitev je že načrtno planiralo lete z namenom pridobivanja milj — ne letalskim družbam, ki so zaradi prevoza dodatne prtljage in brezplačnih ugodnosti na letališču ali letalu pod vprašaj postavljale samo dobičkonosnost programa.

Zato so se odločile stvari postaviti na glavo in svojim rednim potnikom ponuditi novo možnost, po kateri bodo poseben status dosegli po porabljeni določeni vsoti denarja za lete in si s tem pustile več manevrskega prostora za prepoznavanje in nagrajevanje potnikov, ki imajo zanje največjo vrednost. Kar bi nenazadnje moralo postati tudi vaše vodilo.

Česa se lahko od programov zvestobe letalskih družb naučimo sami?

Večje letalske družbe veliko raje kot z akcijskimi ponudbami letov potnike nase vežejo z nagrajevanjem zvestobe, saj kupca na ta način pripravijo, da se namesto trenutnim akcijam posveča nakupom, ki mu bodo koristili na dolgi rok. Seveda, če bo ta korist na koncu zanj dovolj zanimiva. To pa je tudi najboljši način, kako ukrasti pozornost današnjih muhavih kupcev.

Naložba v obstoječe kupce se nam lahko hitro povrne, če znamo prepoznati, kakšno dodano vrednost za nas predstavlja. In ker vsak posameznik v žepu nosi več tehnologije, kot jo je človeštvo nekoč poslalo v vesolje, jo lahko tudi natančno usmerjamo in na podlagi zanimanj, obiskov, preteklih brskanj ali pričevanj spodbujamo odzivnost, ki je še toliko večja, če zanjo obljubimo nagrado. Kar se je v digitalni eri, tudi v primeru letalskih družb, še posebej dobro izkazalo.

Kaj je to cashback marketing?

Cashback marketing deluje po vzorcu partnerskega trženja, le da se del kupnine za vsak prodani izdelek ne razdeli med denimo lastnikom spletne strani, ki trži izdelke, in podjetjem, ki jih prodaja, ampak je dogovor sklenjen med podjetjem in končnim odjemalcem, ki bo v zameno za nakupe upravičen do povračila deleža kupnine.

Zakaj izbrati cashback marketing?

Cashback je odličen način, kako lahko podjetja pritegnejo nove ali obdržijo obstoječe kupce, saj jih z vračanjem deleža kupnine vseskozi nagrajujejo za nakupe. Namesto lovcev na popuste — izkušnje s prodajo kuponov so več kot zgovoren kazalnik — pa ustvarijo bazen kupcev, ki bodo imeli manj razlogov za pogledovanje h konkurenci.

Koristi cashbacka pa preko nagrajevanj ne občutijo le kupci, prednosti prinaša tudi podjetjem:

  • podaljšanje življenjske dobe produkta

Zaradi hitrega razvoja tehnologije je življenjska doba produkta danes veliko krajša, kot je bila včasih. Z različnimi tehnikami trženja, kot so nižanje cen ali dodajanje vrednosti/funkcionalnosti, lahko njegovo dobo deloma podaljšamo.

Enako lahko stori tudi cashback z ustvarjanjem ideje, da je izdelek dejansko cenejši kot sicer, zaradi dela vsote, ki ga kupcu povrnemo v obliki bonusov.

  • podaljševanje zvestobe kupcev

Oženje baze zvestih strank je alarm za vsako podjetje. Da bi se z grožnjami lahko soočili, cashback marketing pomaga podjetju, da spodbuja zvestobo kupcev ali lojalnost blagovni znamki, tako da jih nagrajuje za nakupe.

A program zvestobe na koncu ne bi smel temeljiti le na nakupih. Nagrajevati bi morali tudi povezovanje in interakcijo z blagovno znamko na drugačne, za vas koristne načine. Sem sodijo ankete ali ocene in priporočila programa zvestobe drugim. Skratka element igrifikacije, ki jo poznamo iz sveta računalniških in mobilnih iger. Na ta način bodo že tako zveste stranke za vas bolj koristne.

Dokument: Retail Customer Loyalty in the Digital Economy

Danes od kupcev ni več mogoče pričakovati, da vam bodo zvesti, ne da bi njihovo zvestobo aktivno spodbujali in nagrajevali. V dokumentu poiščite nasvete, kako lahko tudi vi v digitalni ekonomiji navdušujete kupce.

Prenesite tukaj >