blog

Kako bo 3D-tisk za vedno spremenil proizvodnjo?

Poslovodenje

Ta zapis boste brali 3 min

Pica v vesolju se je glasil naslov razpisa, ki ga je NASA pred tremi leti objavila na svoji spletni strani. Z njim je želela izpolniti dolgoletne želje astronavtov, da bi si v vesolju lahko pripravili daleč najbolj priljubljeno jed, in v svoji nameri uspela. Ideja je snovalca Anjana Contractorja tako navdušila, da je začel o hrani razmišljati izven okvirjev in pripravil načrt, kako jo enostavno … natisniti.

In če je mogoče s 3D-tiskalnikom v vesolju natisniti pico, kaj vse je potemtakem z njim mogoče postoriti na Zemlji? Natisnjene igrače, nakit in pisala še zdaleč niso edine zmogljivosti 3D-tiska, pa čeprav jih z njimi najraje povezujemo. Tiskalniki se od idej o težkih in dragih igračah za ljubitelje in zagovornike tehnologije zahvaljujoč nižanju cen in hitremu razvijanju selijo v proizvodne obrate številnih podjetij, naj gre za butično proizvodnjo ali masovno produkcijo. Tu pa se prava vrednost 3D-tiska šele zares začne.

Pohod 3D-tiska

Čeprav nekateri 3D-tiskanje vidijo kot nišno tehnologijo, napredna podjetja že agresivno iščejo načine, kako jo uporabiti za nižanje stroškov. In kako ne.

Vsi indici kažejo, da smo zaradi tehnologije pred novo industrijsko revolucijo. V svetu 3D-tiska je večina del industrijskih obratov prepuščena posameznikom, ki si lahko na račun tehnologije izdelajo stvari sami.

Inovatorji na področju gradnje 3D-tiskalnike že uporabljajo za hitro in stroškovno učinkovito tiskanje celotnih hiš iz povsem vsakdanjih materialov, kot so beton, specializirane plastike in železo. Ladijska podjetja so začela 3D-naprave kar vgrajevati na svoje tovorne ladje, da bi lahko rezervne dele hitro producirala na morju. Kar samo kaže, da 3D-tiskanje zadeva domala vsako industrijo in ima potencial, da preoblikuje celotno vrednostno verigo.

Če multinacionalke danes lahko koristijo poceni delovno silo, distribucijske kanale, ugodne uvozne/izvozne predpise, to kmalu ne bo več tako. Velike in drage, globalne ali regionalne proizvodne obrate bodo deloma ali kar v celoti zamenjale manjše in izredno fleksibilne tiskalniške farme, ki bodo lahko znatno zmanjšale zaloge in transportne stroške ter bodo veliko lažje zadovoljevale potrebe in želje lokalne skupnosti. S tem pa postale ključno gonilo digitalne ekonomije.
Pomislimo – če si bo neko podjetje v Evropi lahko enostavno natisnilo naprave, ki jih je še do pred kratkim po več mesecev čakalo s Kitajske ter ob tem še plačevalo dodatne pristojbine, ni težko predvideti, kako se lahko za proizvajalce, posrednike in trgovce stvari obrnejo na glavo.

Pohod 3D-tiska bo proizvodnjo, dobavo in prodajo preselil bližje končnemu uporabniku in s tem dodal še zadnji kamen v mozaik personalizacije, ki bo podjetjem omogočila, da se v realnem času odzivajo na potrebe kupcev.

Doprinos 3D-tiska:

  • Proizvodni čas za izdelavo izdelka se bo znatno skrajšal.
  • Novi proizvodi bodo lahko prej dosegli trg.
  • Potrebe kupcev bo mogoče hitreje zadovoljevati.
  • Izraba materialov bo bolj učinkovita, saj se bodo ostanki v obliki prahu lahko ponovno uporabili.
  • Logistika bo vezana na tisk po naročilu.
  • Poglavitno bo postalo lastništvo digitalnih načrtov za tisk. Njihova vrednost je danes primerljiva s ceno same naprave, a se bo v prihodnosti razmerje močno spremenilo.

Se vam 3D-tisk še vedno zdi le obsesija tehnoloških navdušencev?

Dokument: 6 Ways 3D Printing Will Disrupt Manufacturing in the Next 5 Years – and Beyond

V dokumentu odkrijte, kako bo 3D-tisk v naslednjih petih letih za vselej spremenil proizvodnjo, kot jo poznamo danes.

Prenesite tukaj >