BI-intelligence-2

Kakšna je dejanska korist orodij za BI in analizo podatkov?

Odločanje

Ta zapis boste brali 4 min

Nedavno se je na nas obrnil direktor, ki je želel svoje podjetje čim prej priključiti na vlak digitalizacije. Kaj drugega, kot je povedal, mu v teh časih sploh ne preostane. A ko je hitel razlagati, da si želi čim prej implementirati te in one poslovne sisteme, ga je ustavilo na videz preprosto vprašanje: zakaj?

Ne razumite narobe, digitalizacija nedvomno je neizbežna za vsa podjetja, ki nameravate uspešno krmariti v poslovni jutri. Kupci so postali muhavi in nepredvidljivi in brez predhodnega prepoznavanja njihovih namer ne gre, na drugi strani pa se tehnologija kot ključna kaže tudi v organiziranju poslovnih procesov ter v upravljanju zalog.

A to še ni dovolj dober razlog, da se brezglavo lotevate sprememb, ne da bi prej razmislili, kaj od sprememb želite oz. kaj vam bodo spremembe sploh prinesle. Hitro se je moč zaljubiti v idejo, da lahko z BI orodji nadvladate konkurenco in proaktivno zadovoljujete potrebe strank. In analitična orodja so res lahko odlična podpora delovanju in za vas rešujejo številne poslovne izzive. A še vedno je, kot je pokazal Gartner, le majhen odstotek iniciativ poslovne preobrazbe uspešen. In le redko so za to krivi sistemi sami.

težave pri implementaciji BI
Slika: Težave pri implementaciji BI in analitičnih rešitev glede na velikost podjetja.

Če poslovno inteligenco v podjetju obravnavate zgolj na ravni IT-ja, ste lahko prepričani, da se boste pred podobnim izzivom znašli tudi sami. Primer je šolski. IT ne bo mogel pravočasno ugoditi potrebam poslovnih uporabnikov, ker jih ne bo poznal, poslovni uporabniki pa svojih potreb ne bodo znali jasno definirati in se bodo zmrdovali nad počasnostjo IT-ja.

Kaj je osnovna ideja BI orodij?

Kar v poslovnem svetu funkcionira danes, ni nujno, da bo funkcioniralo tudi jutri in ključno je te trende zaznavati in se na njih odzivati. In za to pri poslovni inteligenci v resnici gre. Z njo želimo vsakemu zaposlenemu zagotoviti prave informacije ob pravem času, zato da lahko sprejme boljše odločitve in s tem prispeva k izboljšanju delovanja celotnega podjetja.

Seveda pri tem pomaga, da:

a) so BI orodja postala veliko bolj intuitivna in uporabniku prijazna. Le kdo si je še nekaj let nazaj mislil, da se bodo današnje BI platforme lahko pogovarjale z nami, da se bodo lahko učile z lastnih napak ali da bodo reševale kompleksne probleme, za katere smo verjeli, da so jih sposobni rešiti le človeški možgani?

b) se BI orodja posledično selijo z IT-oddelkov v najrazličnejše sektorje, ki lahko sestavljajo in uporabljajo analize za ocenjevanje svojih nadaljnjih korakov, te tudi simulirajo in napovedujejo, kakšne učinke bodo posamezne odločitve imele.

Uporaba BI po oddelkih
Graf: Uporaba BI in analitičnih orodij po oddelkih

Pa vendar so predpogoj za uspešne napovedi kakovostni in kompletni podatki, na podlagi katerih je mogoče analize sploh ustvarjati. Težko je namreč zgolj z enim segmentom podatkov — ker preostalih informacij nismo znali poiskati ali so ti porazgubljeni po različnih sistemih ali računalnikih zaposlenih — sklepati o dejanskih ukrepih. Takšne analize so nepopolne in nam kvečjemu škodijo.

Tudi zato bomo v letu 2018 pri podjetjih v največji meri priča trendu zapuščanja podatkovnih silosov, ki so doslej realno sliko v podjetjih kvečjemu izkrivljali, ter usmerjanja v izgradnjo enotnega podatkovnega vira, prek katerega bodo lahko vsi zaposleni oz. podjetja s pomočjo analiz v realnem času reševali različne probleme, kot denimo:

Upravljanje stroškov
Preprosta analiza porabe lahko na vprašanje odgovori le do neke mere, iskanje vzorcev in povezav med različnimi kategorijami poslovanja pa ima lahko na uspešnost poslovanja podjetja veliko večji vpliv. Tako lahko podjetja hitro ugotovijo, ali marketing dejansko dovaja želene rezultate in podobno.

Dobiček
Podjetja lahko s poslovno inteligenco enostavno planirajo, merijo in posodabljajo prodajne, marketinške, razvojne in druge aktivnosti. Tako lahko predvidijo, kakšen profit lahko v določenem obdobju ustvarijo, in sredstva razporejajo za druge aktivnosti, razvoj in podobno.

Pretok sredstev
Ena največjih skrbi za podjetje je nereden dotok denarja, še posebej če gre za majhno podjetje. Zato lahko podjetje na podlagi preteklih dejavnikov in dejavnikov v realnem času predvidi, kdaj je treba zajeziti stroške, kdaj lahko poplača dobavitelje, skratka bolj racionalno upravlja finance.

Kadrovanje
Podjetje lahko s pomočjo analiz natančno predvidi, v katerem oddelku je treba okrepiti ekipo in kakšen profil kandidata bi imel za poslovanje največji učinek. Z meritvami lahko bolj podrobno spoznajo tudi doprinos zaposlenih in katere ukrepe morajo izvajati, da bi jih za delo bolj motivirali.

In če pogledamo raziskavo Bi-survey, ki je med 2.600 uporabniki BI orodij ugotavljala, katere koristi napredne poslovne inteligence ti že izrabljajo, so v ospredju tudi sicer predvsem možnosti hitrih in bolj natančnih poročil in analiz, sprejemanje boljših poslovnih odločitev in delo s kakovostnimi podatki.

Koristi BI
Slika: V kolikšni meri podjetja po svetu izrabljajo posamezne koristi orodij za BI in poslovno inteligenco. Vir: Bi-survey

Bodo pa zato morala podjetja v prihodnje bolje premisliti, kako pridobljene ugotovitve izrabiti za izgradnjo poslovnih modelov, na podlagi katerih si bodo lahko izborila konkurenčno prednost in povečala prihodke. Dolgoročni uspeh bo z akcijskimi ponudbami in povečevanjem oglaševalskega kolača namreč nemogoč.

Svoj del odgovornost pa bodo na tej poti primorana z vstopom umetne inteligence in razširjene analitike (ang. augmented analytics) prevzeti tudi BI orodja in postati še bolj intuitivna.

Vas zanima, kako izbrati pravo BI orodje za vaše podjetje? Prenesite brezplačni priročnik!

Brezplačni priročnik

5 ključnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti, ko ocenjujete kakovost BIsistemov in orodij za poslovno analitiko

Prenesite priročnik