nogomet

Kako tehnologija spreminja nogometno igro

Odločanje

Ta zapis boste brali 2 min

Za trenutek si zamislite, da ste lastnik velike nogometne ekipe. Pred sabo imate le en cilj. Zasesti vrh tekmovalne razpredelnice. Boste iskali fenomen, s katerim boste ekipo še okrepili, ali rajši razširili klop in povečali konkurenčnost v ekipi?

Da bi si na slednje lahko odgovorili, moramo najprej razumeti ozadje nogometne igre in njen fenomen. Za to si izposodimo delo The Numbers Game avtorjev Chrisa Andersona in Davida Sallyja, ki sta si v svoji raziskavi zastavila enako vprašanje. Ugotovila sta, da moč nogometne ekipe ni odvisna od njenega najboljšega igralca, ampak od kakovosti njenega najšibkejšega člena na igrišču. Tudi Messi ali Ronaldo, ki si zadnje desetletje izmenjujeta lovoriko najboljšega igralca sveta, sta v resnici odvisna od uspešnih podaj soigralcev, brez katerih ne bi mogla graditi svoje statistike. Še več, njun doprinos je v resnici minoren, saj se tekme velikokrat odločajo zaradi napak – najpogosteje tistih, ki jih naredi najšibkejši člen na igrišču. Ne pozabimo, pri nogometu je že ena izgubljena žoga dovolj, da ekipa tekmo izgubi.

Tudi zato je v nogometu športna analitika v zadnjih letih močno posegla v igro. Nogometni trenerji po vsem svetu jo že izkoriščajo za usposabljanje nogometašev in dvig ekipe na višjo raven. Z njo si pomagajo izboljšati njihovo pripravljenost, zmogljivost in zanesljivost. Treninge prilagajajo potrebam posameznikov, da bi lahko na igrišču čim učinkoviteje opravljali zadolžitve, ki so si jih zamislili.

Veliko »naključij«, ki se med tekmo dogajajo, v resnici postaja stvar skrbnih analiz. Enajsterica, ki odide na igrišče, je kot usklajen orkester, ki že pred tekmo pozna naloge, ki jih mora opravljati na igrišču, seznanjena pa je tudi z vsemi šibkimi točkami nasprotnikov, prek katerih skuša poiskati pot do zmage.

Enako mora tudi podjetje, ki želi dosegati najboljše rezultate, poskrbeti, da imajo zaposleni pred sabo jasne cilje in rešitve, kako jih doseči. Tehnologija jim pri tem lahko odločujoče pomaga. Ste pripravljeni tudi iz svoje ekipe zaposlenih ustvariti zmagovalce?

V spodnji infografiki si poglejte, kako tehnologija spreminja nogometno igro. Morda v njej najdete kakšno idejo, kako še povečati učinkovitost svojega podjetja.

 

SAP_infografika_nogomet

Dokument: Penalty Insights Function for SAP® Sports One

Na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu je reprezentanca Nemčije s pomočjo analitike proučevala streljanje enajstmetrovk svojih tekmecev. Tudi na ta račun so po seriji kazenskih strelov v četrtfinalu izločili reprezentanco Italije. V dokumentu preverite, kaj vse so se lahko prek analitike nogometaši naučili o svojih nasprotnikih.

Prenesite tukaj >