29-06-header

Kaj imajo skupnega UI in The Beatles?

Odločanje

Ta zapis boste brali 1 min.

Lansko jesen je po spletišču zaokrožila prikupna pop pesem Daddy’s Car, ki je neverjetno sovpadala z glasbeno zapuščino kultnega četverca iz Liverpoola. Govora je seveda o The Beatles. A tokrat ni šlo za enega izmed nikoli izdanih posnetkov, na katerem bi se dolga leta nabiral prah. Skladbo je spisala kar umetna inteligenca (UI) sama.

Sonyjev Computer Science Laboratories je v Parizu sproduciral pesem, ki jo je sestavil sistem po imenu Flow Machines, in sicer tako, da si je pomagal na vzorcu 13.000 partitur različnih svetovnih glasbenih zvrsti. Ukaz “sestavi mi The Beatles skladbo” je bil dovolj, da je umetna inteligenca prečesala katalog in ustvarila prav to skladbo. Si predstavljate, kaj vse bi lahko storila za vas?

Z umetno inteligenco nad pristranskosti pri poslovnih odločitvah

Umetna inteligenca lahko danes že opravlja naloge, ki so v preteklosti zahtevale človeško inteligenco – prepoznava govor, sprejema odločitve in se uči, zato ne preseneča, da se skokovito prebija v poslovanje številnih industrij. A žal velikokrat tudi iz napačnih razlogov. Podjetja v strahu, da bi izostala pred konkurenco, napovedujejo lastne UI iniciative, ne da bi zares vedela, kaj z njimi početi.

In na žalost bo veliko tovrstnih prizadevanj na koncu tudi zares neuspešnih. IDC je v svoji raziskavi že pokazal, da bo UI program do leta 2020 opustilo približno 10 % podjetij, a ne zato, ker bi bila umetna inteligenca neuporabna, ampak ker se podjetja UI uperjenih inovacij napačno lotevajo, zaradi česar bodo meritve, ki jih bo UI zanje opravljal, pristranske in netransparente, s tem pa tudi neuporabne.

V spodnji infografiki preverite, kakšno vrednost ima UI lahko za vas in kako se izogniti napakam pri vzpostavljanju UI-ja, ki jih bo delala konkurenca:SAPTL53_216_AI_Bias_INFOGRAPHIC.3

IZRAČUNAJTE STROŠEK FLUKTUACIJE