HR-RunSimple

HR je med glavnimi vzroki za prepočasno rast podjetij, kako naprej?

Kadri

Ta zapis boste brali 4 min

Prihodnost dela je pred velikimi spremembami. Nihče ni več do pokoja pripravljen opravljati le enega poklica. Zaposleni si na delovnem mestu želijo več fleksibilnosti. Hkrati na trgu začenja primanjkovati talentov in z letom 2020 se bodo prvič v zgodovini na delovnem mestu srečali predstavniki petih generacij. Pred podjetji je tako cela vrsta izzivov. A zato, da bi se lahko nanje pripravila, morajo več avtonomije dodeliti tudi kadrovski funkciji.

Znano je, da je ključ uspešnih podjetjih njihova zmožnost hitrega prilagajanja. In dobro organizirani kadroviki so zanje lahko velika prednost, saj so slednji na eni strani odgovorni za iskanje in zaposlovanje kakovostnega kadra, ki bo sposoben doseči zastavljene cilje in slediti strateškim načrtom. Na drugi strani pa je od vključenosti kadrovske službe v delovanje podjetja odvisno tudi, ali se lahko tako vodstva kot zaposleni na delovnem mestu razvijajo in so pri delu uspešni, kar bo s prihodom novih generacij z različnimi željami in potrebami, še toliko bolj pomembno.

HR2018

Ekipe z najboljšimi igralci zmagujejo

Umaknimo se za trenutek stran od poslovnega sveta, kjer na rezultate vpliva morje zunanjih dejavnikov in kjer jim prepogosto nalepimo subjektivno oceno.
V svetu nogometa je vrednost ekipe popolnoma lahko dokazljiva. Nogometni igralci so namreč ocenjeni po vrednosti. Drugače kot pri vaših zaposlenih je v nogometu popolnoma jasno, da je en igralec vreden določeno vsoto denarja, vrednost ekipe pa je enaka skupni vrednosti vseh njenih igralcev.
Poglejmo samo spisek vrednosti ekip v najbolj priljubljeni nogometni ligi — angleški Premier League. Razpon je ogromen, vodilni klub je vreden kar trikrat več od desetega.

Vrednost-ekip-Premier-League

In kakšne rezultate so imele ekipe v lanski sezoni?

Premier-League-sezona-20162017

Ste tudi vi opazili neverjetno podobnost med lestvicama? Seveda najdemo izjeme – ekipe, ki so bile veliko bolj ali manj uspešne od pričakovanega, a statistika je na strani največjih.
In če se za trenutek postavite v vlogo lastnika velike nogometne ekipe. Kdo vam bo lahko bolj pomagal pri doseganju boljših rezultatov? Trener, ki razvija sposobnosti obstoječe ekipe, in skavt, ki išče nove potenciale, ali računovodja in tržnik oglasnega prostora?
Enako mora podjetje, ki želi dosegati najboljše rezultate, poskrbeti, da ima za to najprimernejše igralce in trenerje, ki jih lahko poveže v učinkovito ekipo in ves talent izkorišča na kolektivni ravni.

Brezplačni priročnik

Prihodnost dela: 5 trendov, ki bodo zaznamovali leto 2018

Prenesite priročnik

Kako lahko v novem okolju HR sestavi zvezdniško ekipo?

Na trgu dela, kjer perspektivni kadri delovna mesta menjajo pogosteje in imajo večjo delovno mobilnost, pa čeprav virtualno, se spreminjata tudi temeljni kadrovski funkciji:

• Privabljanje novih zvezdnikov zahteva veliko več kot samo prisotnost na borzi dela

Podjetja se morajo potruditi pri komunikaciji interne kulture v podjetju in njene usmerjenosti na razvoj zaposlenega, izobraževanje in mobilnost znotraj podjetja.

V svetu, kjer se vedno bolj iščejo kariere kot službe, mora HR zato postaviti natančne procese, ki bodo novim zaposlenim ponudili 3- ali 5-letno karierno vizijo in ne samo zaposlitve, dokler se ne najde boljši ponudnik.

• Okolje, v katerem se delovna mesta menjujejo s takšno hitrostjo, zahteva tudi najbolj učinkovite procese uvajanja in mentorstva

Če bo nova zvezda z nami samo par let, si podjetje ne more privoščiti dolge uvajalne dobe. Novi zaposleni mora biti polno operativen v najkrajšem času, kmalu po začetku samostojnega dela pa mora svoja znanja deliti in prispevati k izobraževanju svojih naslednikov.

Poleg tega HR dobiva vedno pomembnejšo vlogo ustvarjanja in vzgajanja ekipe ter razvoja kompetenc obstoječe ekipe. Med njimi mora vsakodnevno zaznavati tiste zaposlene, ki imajo vodstveni potencial, nato pa narediti vse potrebno, da bodo ti zaposleni dostop do vodstvenih mest tudi imeli. Le tako je mogoče potencialnega superzvezdnika, pa če je napadalec ali vratar v podjetju, pravočasno angažirati z novimi izzivi, odgovornostmi in mu namesto zamenjave delodajalca ponuditi ugodno ponudbo novega delovnega mesta pri istem.

Brez tehnologije seveda ne gre

Na katerih področjih HR-ja bo imela tehnologija največji vpliv?

38 % 27 % 18 % 17 %
Upravljanje talentov Osrednje HR naloge Planiranje delovne sile Sodelovanje in učenje

Prihodnost poslovanja bo težila k inoviranju in preobrazbi podjetij, ki bodo vse napore usmerila v spodbujanje produktivnosti in učinkovitosti zaposlenih.

Birokratski del kadrovske funkcije, kot so preštevanje dni odsotnosti in organizacija internih dogodkov, je treba v čim večji meri avtomatizirati in preusmeriti na asistente. Kadrovska funkcija se mora začeti ukvarjati s strateškimi nalogami, se osredotočiti na delo s talenti, z razvijanjem potencialov obstoječih kadrov, ki bodo podjetju koristili v prihodnosti. Prav tu pa lahko največjega zaveznika najde v tehnologiji.

Tudi vi lahko podjetje pripravite na spremembe, ki jih narekuje leto 2018!

Brezplačni priročnik

Prihodnost dela: 5 trendov, ki bodo zaznamovali leto 2018

Prenesite priročnik